De finale van de Xpect Drone Cup is net gestart. Hoe laat je zo snel mogelijk een drone door zelfbedachte en zelfgebouwde hindernissen vliegen?
Vraag dat maar aan de finalisten van de 12 basisscholen van Xpect Primair. Zij doen mee met de meest spannende dronerace wedstrijd voor basisscholen.
In sporthal ‘de Blaak’ in Tilburg kwamen de winnaars van de schoolfinales bij elkaar om tegen elkaar te gaan strijden. De meest gave zelfgebouwde obstakels kwamen binnen. Van ijsjes tot en met een hele stad! Via een online verbinding was er contact met de klas. Maar wat was er nu eigenlijk allemaal gebeurd voordat deze teams in de sporthal aankwamen?
Een terugblik op het proces van de Drone Cup. Hoe werkt dat nou eigenlijk op een school?
Wist je dat … de Drone Cup in 2017 is bedacht door Tim Vissers en Jordy van Loon. En dat ze hiermee de Denk Groter prijs van Fontys hebben gewonnen?
De Drone Cup bestaat uit 4 levels
In de afgelopen 6 weken zijn de leerlingen aan de slag gegaan met de Drone Cup. Een innovatieve lesmodule waarin creatief denken en handelen centraal staat. De lesmodule bestaat uit 4 onderdelen, die wij levels noemen. Zo volgen we het principe van gamification. De eerste 2 levels worden door drone-experts van FutureMindz gegeven. Level 1 gaat over de wereld van drones. Aan het einde van deze les weten leerlingen over de geschiedenis, het heden en de toekomst van drones. En leren ze zelf vliegen met mini drones. Dit alles door onze drone experts.
Level 2 staat in het teken van creatief denken en handelen. Op het einde van de les hebben ze een ontwerptekening en een werkplan voor hun eigen bedachte obstakel waar de drone doorheen moet vliegen.
Wist je dat … de gastlessen worden gegeven door bevoegde leerkrachten? Dat geeft een gerust gevoel nietwaar?
Fanatieke strijd vliegen met de drones
Level 3 en 4 worden door de eigen juffen en meesters gegeven. In level 3 gaan de leerlingen prototypes maken van hun ideeën. Deze gaan ze natuurlijk ook presenteren aan de rest van de klas. Ze gaan verder met het leren vliegen. En dat is toch lastiger dan je op het eerste gezicht zou denken. Een of twee prototypes worden in het groot gebouwd en gaan door naar level 4: de schoolfinale. In de schoolfinale voeren de leerlingen met elkaar een fanatieke strijd wie de school mag vertegenwoordigen. Wie is de behendigste drone piloot en wie zijn de beste obstakelbouwers. Samen vormen zij een team voor de finaledag.
Sportiviteit staat centraal
Bij een stichtingsfinale zoals bij Xpect Primair doen er meer scholen mee. Zij doorlopen allemaal een soortgelijk proces op hun eigen school. Van gastlessen, tot obstakels bouwen en oefenen met vliegen tot en met een schoolfinale.
De beste van de school, gaan strijden tegen de andere scholen. Voor zo’n finaledag zorgen we natuurlijk voor extra leuke activiteiten, zodat het een hele gave ochtend wordt. Via kwart finales werken de dronepiloten toe naar de finalewedstrijd. Met een boks wensen de 2 finalisten elkaar succes. En dan barst de laatste strijd los.
Wist je dat … de Drone Cup ook ontzettend bijdraagt aan executieve vaardigheden, zoals emotie regulatie. Als je voor meer dan 100 paar ogen gaat strijden om de titel van beste dronepiloot … daar moet je bijna stalen zenuwen voor hebben!
Op de jaarkalender van de Stichting
Uiteindelijk heeft Jelte (8 jaar) van kindcentrum Christoffel gewonnen als behendigste dronepiloot en heeft Basisschool De Alm de wisselbeker gewonnen voor het beste obstakel (het ijsje).
De Drone Cup staat inmiddels op de jaarkalender bij Stichting Xpect Primair. Zo geven zij invulling aan hun curriculum voor Wetenschap & Techniek met een vet gave creatief denken twist!
Meer over de Drone Cup Meer weten? Lees vooral wat het Brabants Dagblad over ons schreef. Of kijk even op hun insta-pagina!
Wil je meer weten over de kosten? En wat we nog meer te bieden hebben? Klik dan hier voor een informatiepakket.
Wellicht tot bij jou op school!