Creatief denken en doen in corona-tijd

Februari, maart 2020: alles is in gang gezet om de eerste internationale finaledag van de Drone Cup Finals te gaan organiseren. Middelbare scholen hebben zich enthousiast ingeschreven, de eerste Belgische school is klaar voor de battle. Fontys Tilburg ICT doet weer mee met een spectaculair eindstuk. We zijn een samenwerking aangegaan met de Dutch Technology Week voor de Night of the Nerds. Het drone team van de TU Eindhoven heeft een inspirerende mail geschreven voor de deelnemers. En onze stagiaire van MBO Evenementorganisatie is net begonnen. 

Tja.

Piepend en krakend komt alles tot stilstand. Alle ingeplande lessen zijn per direct afgelast. 

Onze finaledag waar we allemaal zo hard aan werken en zoveel energie van krijgen … gaat niet door.  Bij elke persconferentie zitten wij op het puntje van onze stoel om te kijken of we de internationale finale toch door kunnen laten gaan. Uiteindelijk besluiten we dat het niet verantwoord is. Later wordt dit officieel bevestigd: alle evenementen moeten met een paar maanden worden uitgesteld. 

Wat doet dat met een piepjong bedrijf dat ook nog eens zegt dat ze zo geloven in creatief denken en handelen? Dat je weerbaar moet zijn in een snel veranderende samenleving. Nou ook creatieve experts balen dan gewoon even hoor!

Nou ook creatieve experts balen dan gewoon even hoor!

We hebben onszelf snel herpakt en zijn meteen overgegaan naar digitale lessen. Vanuit Tilburg lesgeven aan leerlingen in het Mondriaan Techniek Innovatiehuis was even spannend maar is erg goed ontvangen. Geweldig om dat te ervaren. We zijn met hen aan het kijken of we een digitale versie van de Drone Cup Finals kunnen maken.

We hebben een challenge gemaakt voor leerlingen: ontwerp een poster voor de finaledag. Want de Drone Cup Finals is tenslotte voor en door leerlingen. Maar goed, dat was nog in de maanden maart en april waarin we heel hard aan het duimen waren dat de finaledag nog door kon gaan.

Maar we zijn vooral aan de slag gegaan met nieuw lesmateriaal. Van de nood een deugd maken zeg maar ☺. Veerkracht … ook voor ons. Hier hoor je snel meer over. Alvast een tipje van de sluier? Wat krijg je als je een drone en een achtbaan combineert? Ja natuurlijk: een drone programmeren met python!

Wat krijg je als je een drone en een achtbaan combineert?

Verder kwam al gauw het idee om ook digitale informatiesessies over de Drone Cup Finals te organiseren voor docenten en schoolbestuurders. Met vragen als: Welke drone gebruiken jullie? Hoe veilig is de drone? Wat leren de leerlingen nu eigenlijk? Dit laten we normaal zien tijdens de finaledag. Maar ja. Dat ging nu even niet. 

De digitale informatiesessies waren erg druk bezocht. Ze voorzien duidelijk in een behoefte van docenten. Dus die houden we er lekker in. De komende maanden organiseren we er meerdere. Ben je erbij?

Deel dit artikel